2011. június 29., szerda

Állásbörzék 2011

Állásbörzék

Minden évben több tucat állásbörzét rendeznek egyetemek, cégek, sőt egyéb szervezetek is (például a HVG-nek is volt egy állásbörzéje). De biztosan sokakban felötlött már a kérdés:
  • Mennyire hasznos egy állásbörzén való részvétel?
  • Hogyan kell viselkedni ahhoz, hogy vonzóvá tegyük magunkat az állást kínálók számára?


Állásbörzék 2011

Az eddigi tapasztalatok szerint egy-egy ilyen állásbörze egyedülálló lehetőséget kínál az álláskeresőknek, hiszen az ilyen rendezvényeken számos cég képviselteti magát, és rengeteg új munkalehetőségről értesülhetünk egy helyen, az "állások piacán".

Az állásbörzék több mint egy évtizede vannak jelen a felsőoktatás világában. Az elsőket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen illetve a Budapesti Corvinus Egyetemen rendezték. Azóta szinte minden nagyobb felsőoktatási intézmény tart állásbörzét, az ország minden pontján. Két nagy időszaka van a fórumoknak, amely a szorgalmi időszakokhoz igazodik: általában tavasszal (március és április) és ősszel (október, november) tartják őket.

Az állásbörzék kezdetben szigorúan egy-egy oktatási intézmény köré koncentrálódtak (helyi állásbörzék), ma azonban már tartanak országos, nemzetközi, sőt független állásbörzéket is.

A helyi állásbörzék általában szakterület-specifikusak. Az azt szervező intézmények a partner cégeiket, a térség vállalatait hívják meg az eseményre. Így a pályakezdő/ álláskereső a végzettségének megfelelő profilú cégekkel találkozhat, és nem kell nagy távolságokat utaznia, esetleg költöznie a munkalehetőségért. Itt legtöbbször kisebb cégek képviseltetik magukat.

Az országos és nemzetközi börzéken már számos multinacionális vállalat is hirdeti állásait, ezek a rendezvények gyakran több naposak, és sok ezer résztvevőjük van.

Tehát az első kérdésünkre a válasz: igen, az állásbörzék hasznosak. Mindenképp érdemes kilátogatni egy állásbörzére, akkor is, ha most éppen nem keresünk munkát, hiszen hasznos kapcsolatokra tehetünk szert, amik még jól jöhetnek egy későbbi álláskereséskor.

Hogyan kell felkészülni egy ilyen rendezvényre?

A felkészülést legtöbbször a szervezők is próbálják gördülékennyé tenni ún. "felkészítő napokkal". Ilyenkor karrier-tanácsadók, céges HR-esek tartanak előadásokat, megtanítják, hogyan kell hatásos önéletrajzot írni, illetve hogyan kell viselkedni egy személyes meghallgatás alkalmával.

Persze érdemes otthon külön felkészülni: átnézni a résztvevő cégek listáját, kiválasztani azokat a cégeket, akik minket érdekelnek. Ha előre van megadva álláshirdetés, az önéletrajzunkat akár a "személyre" is szabhatjuk. Összeírhatjuk az egyes cégekkel, pozíciókkal kapcsolatos kérdéseinket. Ha egy cég vagy pozíció komolyan érdekel minket, érdemes előzetesen egy kis kutató munkát végezni, és okosan kérdezni. Hiszen ha kérdéseinkből kiviláglik a tájékozottság, az őszinte érdeklődés, akkor nyitott kapukat találunk.

Emellett érdemes arra is odafigyelni, hogyan öltözünk fel egy állásbörzére. A sok látogató láttán azt hihetnénk, hogy a kiállítók már a nap végére sem emlékeznek azokra, akik a standnál jártak, ám ez tévhit. Aki jó benyomást tesz rájuk, annak az arca, önéletrajza megmarad. Ezért érdemes odafigyelni, hogyan öltözünk fel, miként viselkedünk.

A legfontosabb azonban, hogy önéletrajz nélkül ne induljunk el otthonról!

Állásbörzék a következő hónapokban

Helyszín

Szervező

Időpont

Budapest

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

2011. október 12-13.

Budapest

Corvinus Egyetem - Karrierexpo

2011. október 26-27.

Budapest

HVG Állásbörze - Országos Képzési és Karriernapok

2011. október 20-21.

Szeged

Szegedi Tudományegyetem

2011. október 19.

Veszprém

Pannon Egyetem - Pannon Állásbörze

2011. november 8.

Dunaújváros

Dunaújvárosi Főiskola

2011. november 15.

Győr

Széchenyi István Egyetem

2011. november 21-22.

Gödöllő

Szent István Egyetem

2012. március 20.

Szeged

Állásbörze és Szakmai Gyakorlati Helyek Börzéje - Szegedi Egyetem

2012. március 21.

Győr

Széchenyi István Egyetem

2012. április 2-3.

Miskolc

Miskolci Egyetem

2012. április 4.

Pécs

Pécsi Tudományegyetem

2012. április 25.

Győr

Széchenyi István Egyetem

2012. november 5-6.

Forrás: felvi.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése