2011. június 10., péntek

Állásinterjú tanácsok

Hogyan készüljünk az állásinterjúra?

Az első állásinterjú mindenki számára kérdéseket vet föl: hogyan öltözzek, hogy viselkedjek, mit mondjak? Tényleg nehéz felkészülni egy ilyen "megmérettetésre", hiszen tudjuk, hogy nagy a tétje annak, hogyan teljesítünk az adott helyzetben.

Kitől kérhetünk tanácsot, segítséget? Valakitől, aki a "másik oldalon" áll, és látott már sok pozitív és negatív példát is. A Schönherz Iskolaszövetkezet debreceni képviseletében Biri Ágnes HR munkatárssal beszélgettünk és kértünk tanácsot a témával kapcsolatban.

Állásinterjú tanácsok

Q: Úgy gondolom, sok jelentkező már a nem megfelelő önéletrajz beküldésével elzárja maga előtt a további lehetőségeket. Milyen önéletrajzot érdemes küldeni?
A: Mi a fényképes amerikai típusút ajánljuk, ha nem is ezt használják a fénykép ekkor is nagyon fontos és az is, hogy vázlatos típusú legyen (az áttekinthetőség miatt).

Q: A másik fontos első lépés a motivációs levél. Ezzel kapcsolatban mit tanácsolsz?
A: Főként az egyéni kompetenciákat érdemes a motivációs levélbe beleírni. Fontos, hogy példákkal legyenek alátámasztva. A fontosabb tapasztalatokat is meg kell említeni, és természetesen azt is, hogy miért jelentkezett az adott pozícióra és, hogy miért tartja érdemesnek magát a munkára.

Q: Van-e bevált módszer arra, hogyan készüljön a jelentkező az interjúra?
A: Mindenképp ismerje meg a cég történetét, tevékenységi körét. Ha valamilyen speciális tudás szükséges a munkához, akkor az ezzel kapcsolatos ismereteket érdemes feleleveníteni az interjú előtt. Ha idegen nyelven is folyik az interjú, akkor előtte érdemes átgondolni, hogy milyen kérdéseket tehetnek fel és ezekre milyen válaszokat adna az interjúalany.

Q: Amikor bértárgyalásra kerül sor, hogyan viselkedjen a jelentkező?
A: Legalább azt a bérminimumot említse meg, amivel már elégedett lenne.

Q: Az öltözködést illetően mit tudsz javasolni?
A: A munka típusának megfelelően, mindenképpen elegánsan.
Fiúknál farmer-póló, rövidnadrág, ujjatlan póló nem megengedett.
Hölgyeknél miniszoknya, kihívó, kivágott ruha hátrány lehet. A lényeg, hogy legyünk visszafogottak!

Q: Mit csináljunk, hogyan viselkedjünk az interjún?
A: Legyünk érdeklődőek, ha kérdésfeltevésre van lehetőség kérdezzünk! Bemutatkozásnál ne csak az önéletrajzban említett kompetenciákat és tanulmányokat említsük, hanem a jövőbeli elképzeléseinket is.

Q: Mit ne csináljunk az interjún?
A: Ne legyünk tolakodóak, ne tegyünk fel olyan kérdéseket, amellyel kellemetlen helyzetbe hozhatjuk az interjúztatót. Ne tegyünk úgy, mintha nagyobb tudásunk lenne, mint az interjúztatónak (ha még az úgy is van).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése