2011. június 24., péntek

Hallgatói interjú: Gönczy Alex - Haladó Java technológiák képzés

2006 szeptemberétől a Nyíregyházi Főiskola hallgatója voltam, programtervező informatikus szakon. Az érettségi után nagy reményekkel kezdtem el főiskolai tanulmányaimat, úgy gondoltam, hogy végzősként már tudni fogom, milyen szakterületen, milyen pozícióban esetleg mit fogok dolgozni. A főiskolai évek során mégsem sikerült eldöntenem, hogy melyik az a szakterület, mely felé szeretnél elindulni. 2009 októberében azonban néhány nyíregyházi és debreceni hallgatónak - köztük nekem is - gyökeresen megváltozott az élete.

2009 októberétől a Baross Gábor program keretében az Expert Training Kft., a Nyíregyházi Főiskola Matematika és Informatika Intézete és a Neuron Szoftver Kft. együttműködésében Haladó Java technológiák képzés indult a Nyíregyházi Főiskolán immáron második alkalommal.

A tréning egy 50 órás alapképzéssel kezdődött, ahol a Java nyelv alapjaival és sajátosságival ismerkedtünk meg. Többek között az objektumorientált programozás jellemzőivel (polimorfizmus, öröklődés, stb.), UML, interfészek, osztályok, objektumok, fájlkezelés, kollekciók, stb. szerepeit ismertük meg.

A haladó tréning során, ahol tizenhárom hallgató vehetett részt, megismerkedtünk olyan neves szakemberekkel, akik oktatóként is elismertek. Ők szolgáltak példával számunkra, hogy milyen is ebben a szakmában dolgozni. A képzés egésze során, az ismeretek gyakorlati alkalmazása állt a középpontban. Ennek és a komoly szaktudásuknak, felkészültségüknek és a tapasztalatuknak köszönhetően olyan komoly tudást kaptunk, melyet a tréning előtt el sem tudtunk képzelni.

A 120 óra leforgása alatt tanultunk az annotációkról, a generikusokról, a tervezési mintákról, többször használtuk a Reflection API-t, készítettünk JSP lapokat és szervleteket, csatlakoztunk adatbázisokhoz JDBC és Hibernate segítségével egyaránt, beleláttunk a Spring IOC és MVC rejtelmeibe, AJAX alkalmazásokat fejlesztettünk GWT és GXT segítségével, teszteltünk JUnit-tal, és vállalati alkalmazások fejlesztésébe is betekintettünk az EJB-vel, ami szerintem a tréning legérdekesebb része volt.

A képzés elektronikus vizsgával zárult. Aki átment sikeresen teljesített a vizsgán, nem csak tudással, de sok-sok tapasztalattal is gazdagabb lett.

A Neuron Szoftver Kft. felajánlott minden sikeres vizsgát tett hallgatónak egy interjúzási lehetőséget, ahol megtapasztaltuk, hogy hogyan zajlik egy interjú élesben. Az interjú után sokkal magabiztosabban és tapasztaltabban indulok neki az elkövetkezendő lehetőségeknek a karrierépítés felé. A képzés végeztével, egy interjú után most már nyugodtan elmondhatom, megvilágosodtam, és tudom milyen lehetőségeim vannak, és miért érdemes ezen az utamon tovább haladni, most már látom az fényt az alagút végén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése