2011. június 6., hétfő

Mennyit keres egy pályakezdő?

Az elérhető kezdő fizetések az IT szegmensben

Az egyetem végéhez közeledve sokakban merül fel a kérdés, vajon milyen kezdő fizetésre lehet számítani a választott szakmánkban? Nem mindegy, milyen diplomával, milyen méretű cégnél, és az ország melyik régiójában próbál szerencsét a friss diplomás álláskereső.

Az elérhető kezdő fizetések az IT szegmensben

A versenyszférában jelenleg a legkeresettebb szakemberek közé a mérnöki, informatikai és a gazdasági végzettségű fiatalok tartoznak. A tapasztaltakért kapkodnak a cégek, de a frissdiplomások számára is adódnak jó kezdő fizetéssel kecsegtető lehetőségek - elsősorban multinacionális cégeknél. És hogy pontosan milyen fizetés számít jónak egy pályakezdőnél? Erre vonatkozóan több felmérés is készült a közelmúltban.

Az Educatio Nonprofit Kft. Diplomás Pályakövető Rendszer projektje keretében végzett hallgatói motivációs vizsgálat során a hallgatók két, a jövedelemmel kapcsolatos kérdésre is válaszoltak. Az első kérdés az volt, hogy véleményük szerint mennyi ma Magyarországon a saját szakterületükön egy kezdő diplomás havi nettó átlagkeresete? A második kérdés pedig, hogy szakterülettől függetlenül mekkora az a havi nettó átlagkereset, amely számukra megfelelő életszínvonalat, megélhetést biztosítana? A megkérdezettek az általuk reálisnak tartott havi kezdő bérnél több mint 52 000 Ft-tal magasabb összegről gondolták azt, hogy megfelelő megélhetést biztosítana számukra. (Forrás: Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.)

Az IT szektorban dolgozók tényleges bérüket tekintve néhány évvel ezelőtt még sztárnak számítottak a fizetésük miatt. Ez nagyjából még most is igaz. Az informatikus pályakezdők közül a C, Java, .NET, ABAP programozók fizetése multinacionális cégnél bruttó 250 ezer forint. Az IT - helpdeskesek fizetése a 270 ezres határt is elérheti, ám ehhez magas szintű feladatok megoldása szükséges. Egyszerűbb problémákat megoldó IT helpdesk pozícióban inkább a bruttó 170-200 ezres sáv a gyakoribb. Kutatóintézetben ennél szerényebbek a fizetések: pályakezdőként bruttó 180-190 ezer forint érhető el.

Ezek a bérek összességében hazánkban nem számítanak rossznak. Ennek ellenére több pályakezdőben megfogalmazódik, mi a teendő állásinterjún, ha a fizetésre kerül a sor? Merjen alkudni vagy fogadja el a munkaadó ajánlatát?

A legtöbb karrier tanácsadó abban egyet ért, hogy tapasztalat nélküli pályakezdőként nem érdemes a bérről alkudozni. A fő cél az kell, hogy legyen, hogy gyakorlati tudást, tapasztalatot szerezzünk. És ez sajnos gyakran azzal jár, hogy néhány évig alacsonyabb fizetésért kell dolgoznunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése