2011. június 8., szerda

Munkaadói elvárások

Az IT cégvezetők elvárásai az állásinterjún a jelentkezőktől

Számos kutatás és ezeken alapuló tanulmány készült arról, milyen elvárásokat támasztanak a cégvezetők a friss diplomás, pályakezdő munkát kereső jelentkezővel szemben. Több kérdés is felvetődik a téma kapcsán:
 • Melyek azok a tulajdonságok, amelyeknek hiánya a nem kiválasztást eredményezi?
 • Melyek a leggyakrabban előforduló problémák, melyek megakadályozzák a kiválasztást?
 • Milyen elvárások, igények vannak a munkaadó részéről?
Az IT cégvezetők elvárásai az állásinterjún a jelentkezőktől

Kutatások helyett megkértük az egyik debreceni IT cég, A Neuron Szoftver Kft. ügyvezetőjét, Bodrogközi Lászlót, mondja el, milyen igényeket támaszt a jelentkezőkkel szemben, illetve milyen tanácsokat tudna adni a munkát kereső fejlesztőknek, tesztelőknek, üzemeltetőknek?

Q: Mi alapján választjátok ki a sok jelentkező közül azt, akivel személyesen is beszélgettek? Számít-e az első benyomás az állásinterjún?
A: Nagyon sokat számít a jelentkező megjelenése, bemutatkozása.

Q: Milyen emberi tulajdonságokkal rendelkezzen az, akinek esélye van a cégeteknél dolgozni?
A: Képesség a csapatmunkára és a logikus gondolkodásmód a legfontosabbak.

Q: Milyen szakmai tudással, készséggel kell rendelkeznie annak, aki kiválasztásra kerül?
A: Szilárd szakmai alapra lenne szükség, ezt viszont a felsőoktatásban nem kapják meg a hallgatók, így szükség van önmaguk továbbfejlesztésére.

Q: Számít-e az, hogy mely felsőoktatási intézményben és milyen tanulmányi átlaggal végzett az illető?
A: Jó benyomást kelt, ha jó eredménnyel végzett az illető, de inkább próba feladaton keresztül győződünk meg a szakmai tudásról. A diploma megléte viszont feltétel.

Q: A gyakorlati tapasztalatnak mekkora jelentősége van a döntésnél?
A: Mindenképp előny, ha nem is több éves tapasztalat, de sokat jelent, ha valaki akár hobbiból ismeri azt a szakterületet, amire jelentkezik.

Q: Bértárgyalásakor a jelentkezők tapasztalatlanok, mit javasolsz, mi a helyes magatartás?
A: Inkább szerény megközelítés javasolt, viszont az egészséges céltudatosság is jó benyomást kelt. Legyen elképzelése, nézzen utána, hogy azonos munkakörben, azonos tapasztalattal milyen bért kérhet.

Q: Néhány hasznos tanács?
A: Mindenképp érdemes tájékozódni az állást meghirdető cégről a weboldalán keresztül.
Legyen felkészült. Tapasztaltabb barátokkal beszéljen az állásinterjúról.
Legyen rövid és hosszú távú karrier elképzelése.
Képes legyen bemutatkozni: nem érdekel, hogy hova járt általános iskolába, az érdekel, hogy mit tanult, milyen tapasztalata van.
Fontos a nyelvtudás is. Ezt ezután mérni is fogjuk.

Q: Hogyan látod az IT szektor munkaerő piacát a régióban?
A: A pályakezdők alacsony tudásszinttel rendelkeznek és nem tudják, hogy mit kellene tenniük a fejlődés érdekében. Komoly szocializációs problémákkal küzdenek. A tapasztaltabb embereknél már kevesebb ilyen probléma van.

Q: Van-e olyan eset, történet, ami tanulságos lehet a jelentkezők számára?
A: Pályakezdőként 600 000 nettót kért. Jelentkezett az állásra, az állásinterjú feladatokon 4%-ot ért el, fél év múlva újra jelentkezett és ugyanúgy nem tudott semmit, akkor is kb. 4%-ot ért el. Mintha nem tudta volna, hogy mik az elvárások...

4 megjegyzés:

 1. Nagy cégeknél rég nem elvárás a diploma, csakis a referenciákat nézik. A legjobb programozók között nagy arányban vannak autodidakta emberek, nagy hiba diplomát elvárni. Rengeteg jó csapatjátékos gondolkodású embert kizárnak ezzel, akik már évek óta dolgoznak a szakmában amikor egy diplomás még 0 gyakorlattal rendelkezik.
  Persze ezzel csak a saját dolgát nehezíti meg az adott cég, aztán csodálkozik a hr-es hogy nem talál embert... :D

  VálaszTörlés
 2. Mi is ismerünk olyan szakembereket, akik "papír" nélkül ismegállják a helyüket... :) Te mit gondolsz, miért kezdenek el a majdani IT szakemberek autodidakta módon tanulni és nem a diplomát tartják elsődlegesnek?

  Van valami javaslatod, ami a HR-esek munkáját segíteni ezen a téren?

  Esetleg ha van saját tapasztalatod, élményed, örülnénk, ha megosztanád... :)

  VálaszTörlés
 3. Hopsz elfelejtettem vissza nézni ide bocsi :)

  Nekem az a tapasztalatom hogy ilyen emberek általában végeztek valamilyen felsőfokú iskolát de jó lehetőségek és a rossz anyagi helyzetük miatt félbe hagyták ezeket.

  Javaslat csak ennyi hogy nem célszerű egyből kiszűrni a diploma nélküli jelentkezőket, hanem referenciákat kell kérni. Ha két-három vagy több évet már lehúzott egy helyen a jelentkező az már ígéretes, annyi idő alatt már valószínűleg kiszórták volna, kiderült volna ha nem ért hozzá az illető.

  Egész konkrétan én egy rózsaszínű cégnél vagyok programozó és fele fele a diploma/autodidakta arány.

  VálaszTörlés
 4. Köszönjük a javaslatot. Rózsaszín vagy magenta? :)

  Mi is ismerünk olyan cégeket, ahol autodidakta emberek komoly vezetői munkát végeznek. A sors érdekes játéka, hogy ezek az emberek azért lettek területük szakértői, mert idejekorán belevettették magukat a témába (ahogy írtad a jó lehetőségek vagy a rossz anyagi helyzet miatt), de éppen ezért nem is tudtak, vagy nem időben tudtak diplomát szerezni.

  A felsőoktatás átalakítása megoldás lehet a problémára... Valamikor. Egyszer. Talán.

  VálaszTörlés