2011. június 3., péntek

Munkakörök, ahol szinte biztosan el lehet helyezkedni

A legkeresettebb szakmák, szakterületek az IT szegmensben

Az utóbbi években a gazdaságban végbement válság következtében - ahogy minden országban, úgy hazánkban is - több ezer munkahely szűnt meg. Bár sokak szerint, a gazdasági recessziónak már vége, a hazai munkaerő-piaci helyzet nem teljesen ezt a képet mutatja. Így nagyon fontos kérdés, hogy milyen szakmát érdemes megcéloznunk a jövőben, ha biztos, jól kereső állást szeretnénk magunknak.

A legkeresettebb szakmák, szakterületek az IT szegmensben

Mivel szinte lehetetlen megjósolni a gazdaság egyes szektorainak jövőjét, döntésünkkor inkább azt érdemes figyelembe venni, hogy melyek azok az ágazatok, amelyek a válság idején is jól teljesítettek, és melyek azok, amelyek az utóbbi időben indultak fejlődésnek.

"A Manpower felmérése szerint a magasabb képzettséggel rendelkezők közül leginkább a mérnököket hiányolják a munkaadók, ezenkívül az orvosok, az informatikusok, az értékesítők, valamint a könyvelők és a pénzügyi munkatársak is felkerültek a legkeresettebb foglalkozások hazai toplistájára. A Manpower 753 cég válaszai alapján állította össze a rangsort." (Forrás: Menedzsment Fórum)

Az IT szektor továbbra is az egyik dinamikusan növekvő és foglalkoztatottság szempontjából is egyre több munkavállalót igénylő ágazat, mely a jövőben sem lesz másként.

Tavaly év végén a Profession.hu és a HTTP Alapítvány egy stratégiai megállapodást írt alá, mellyel a hálózati informatikai szakemberek elhelyezkedését kívánják elősegíteni. A megállapodás lényege, hogy a Profession.hu ezentúl kiemelten figyelmet fordít a képzésből kikerülő informatikai szakemberek elhelyezkedésének segítésére. A két szervezet mindemellett a jövőben szorosan együttműködik a IT-szektor hiányszakmáiban tanulni vagy elhelyezkedni kívánó fiatalok támogatásában.

Martis István, a Profession.hu kereskedelmi igazgatója szerint Magyarországon a kereslethez képest még mindig alacsony az IT képzésben résztvevő szakemberek száma. "A megállapodás eredményeként – a kereslet és a kínálat közti kapcsolat hatékony megteremtésén túl, többek között tananyagok magyarítására, közös rendezvények megszervezésére illetve az informatikai szakmák népszerűsítését szolgáló egyéb tevékenységekre kerül sor." (Forrás: itbusiness.hu)

Manapság már szinte minden cég használ valamilyen ügyviteli szoftvert, egyre több az igény a különböző üzleti alkalmazásokra. Így egyre nagyobb az igény az ezeket megteremtő programozókra, szoftverfejlesztőkre, rendszerelemzőkre, és értékesítést támogató IT munkatársakra.

Ha megvizsgáljuk az egyes álláskereső portálokat, jól látszik, hogy Magyarországon leginkább a műszaki és informatikai végzettségű szakembereknek kínálnak állást. Az informatikai szakterületről pedig - ha a konkrét pozíciókat nézzük - leginkább a szoftverfejlesztőkért, az informatikai rendszerek támogatását végző szakemberekért, valamint az informatikai rendszerek értékesítését támogató szakemberekért versenyeznek a munkáltatók.

A jobinfo.hu erre irányuló negyedéves felméréséből kiderül, hogy "a betöltésre váró pozíciók mintegy 34 százaléka budapesti, közel 50 százaléka pedig pest megyei munkavégzést jelölt meg helyszínként. Pest megyét leszámítva a legtöbb nyitott állás – leginkább a multiknak köszönhetően – Komárom-Esztergom, Fejér, valamint Győr-Moson-Sopron megyében található." (Forrás: Vehir.hu)

Összességében elmondható, hogy az IT szektor nem egy rossz választás a jövőre nézve, ha egy stabil, biztos szakmát keres magának az ember. Amennyiben, professzionális szinten ismerünk 1-2 jelenleg is népszerű programozási nyelvet (pl.: Java, C#, .NET) nem lehet gond elhelyezkednünk a jövőben sem, ám elengedhetetlen, hogy folyamatosan lépést tartsunk az ágazat fejlődésével és annak trendjeivel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése