2011. június 20., hétfő

Önkéntes munka külföldön és itthon

Önkéntesség 2011

2011 az önkéntesség európai éve, így szinte minden jelentősebb fórumon olvashatunk valamit a témával kapcsolatban. Az önkéntesség szép dolog, segíthetünk másokon, közben jellemünk is fejlődik. De miben lehet ez hasznunra pályakezdőként?

Magyarországon az önkéntességről az embereknek általában a közmunka, a szegények és idősek segítése, adománygyűjtő munka jut eszébe, pedig ez a fogalom sokkal többet rejt magában. A civil szervezeteknél végzett önkéntes munka nyugaton már ugyanolyan munkatapasztalanak számít, mint nálunk bármely más, főállásban végzett munka. Az Egyesült Államokban már hagyománya van az önkéntes munkának. Egyes felsőoktatási intézményekbe társadalmi munkatapasztalat nélkül be sem lehet kerülni.

Önkéntesség

Itthon sajnos más a helyzet. Kevesebben végeznek ilyen jellegű munkát, pedig a munkaadók számára az önkéntesként szerzett tapasztalat egyre fontosabb. A fiatalok nehezen látják be, hogy nem csak erkölcsi és társadalmi haszna lehet az önkéntes munkának, hanem a karrierépítés egyik eszköze is lehet.

Amikor egy állásra jelentkezünk, a sikerhez sajnos kevés az elküldött önéletrajz és a motivációs levél, ha az előző tevékenységek között csak a tanulás szerepel. Persze, az életkorunkból kiindulva a munkáltató is tisztában van vele, hogy nincs több éves tapasztalat a hátunk mögött. Azonban néhány önkéntesként végzett tevékenység, esetleg diákmunka (főleg ha még szakmába is vág), nagyon jól mutat egy önéletrajzban. A munkáltató számára kiderül, hogy a jelentkező egyáltalán látott már munkahelyet belülről, valószínűleg már hozzászokott a pontos megjelenéshez, tud-e csapatban dolgozni, tudomásul veszi, hogy valakik utasítgathatják, stb.

Bencze Klaudia (Útilapu Hálózat, www.utilapu.org) szerint az önkéntes munka legnagyobb előnye, hogy lehetőséget nyújt a fejlődésre. "Olyan fiatal munkakeresők, akik önkénteskedtek korábban, azért indulhatnak jobb esélyekkel, mert feltehetően rendelkeznek az önkéntességük alatt megszerzett munkavégzési gyakorlattal, magas szintű motivációval és érdeklődéssel, esetleg több kreativitással és szolidaritással, csapatszellemmel. Így már a tanulmányok alatt el lehet kezdeni 'bevonódni' a munka világába, így a későbbi munkakereső akár a tanulmányok után közvetlenül is tud munkatapasztalatot felmutatni."

A Service Civil International nemzetközi szervezet 1920-ban, Svájcban jött létre - eredetileg azzal a céllal, hogy az I. világháború által okozott károkat az addig egymás ellen harcoló népek fiataljai együttesen állítsák helyre. Így létesült az első tábor, ahol egy porig rombolt franciaországi kisfalut építettek fel francia, német, angol, svájci és magyar önkéntesek egy év alatt. Az intézmény ma már világszerte a legnagyobb, önkénteseket megmozgató szervezetté nőtte ki magát.


Szerencsére már Magyarországon is fejlődés figyelhető meg az önkéntes munka megítélését illetően. Az elmúlt időszakban több HR-szakember is úgy nyilatkozott, hogy az önkéntes munka kiváló szakmai alapot jelenthet a fiatalok és pályamódosítók számára a karrierúton.

Keszthelyi Viktória, a Manpower HR tanácsadójának tapasztalata szerint az önkéntes munkát akkor érdemes egy önéletrajzban feltüntetni,ha az összhangban van a megpályázott pozícióval. Gyakran érezhetik úgy a pályakezdő fiatalok, hogy ördögi körbe kerülnek: "tapasztalat nélkül nem kapok munkát - munka nélkül nem tudok tapasztalatot szerezni". Ennek feloldásában sokat segíthetnek az önkéntes munkák. Hiszen a munkaadó számára fontos információ, hogy a pályázó már dolgozott szervezett keretek között.

Az önkéntes munka egyre többet nyom a latba hazánkban is: "Vannak olyan pozíciók, melyekre több ezer önéletrajz érkezik be. Minden pályázónak van diplomája, nyelvvizsgája, valami alapján azonban választani kell. A pozíció megszerzéséhez természetesen több fordulós, személyes interjún kell részt venni, de ha valaki végzett, illetve végez önkéntes munkát, legalább abban biztos lehet, hogy be fogjuk hívni, ezzel ki lehet emelkedni a szürke tömegből."

Az önkéntes munka nemcsak nemesít, de abban is segít, hogy be-, illetve visszajuthassunk a munkaerőpiacra is. Különösen hasznos referencia lehet a szülés után munkába visszatérő anyáknak, szakmai tapasztalattal nem rendelkező pályakezdő fiataloknak, munkanélkülieknek. A világ legszínvonalasabb egyetemei példázzák, hogy a felsőoktatás minőségi problémáira is hatékony megoldást nyújt az önkéntes munka kötelezővé tétele. (Forrás: Szocháló – Veszprémi Anton riportja).

2014-től már hazánkban is kötelező lehet az önkéntes munka minden érettségizőnek, és várható, hogy hamarosan nagyobb teret nyer ez a fajta tevékenység, különösen a fiatalok körében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése