2011. június 22., szerda

Tippek önéletrajz íráshoz kezdőknek

Mit írjak az önéletrajzba?

A munkáltató az önéletrajz alapján ítéli meg, hogy a munkahely betöltéséhez elengedhetetlen szaktudással, ismeretekkel, képességekkel rendelkezünk-e. Így nagyon fontos, hogy mit és hogyan írunk önéletrajzunkba. De mégis hogyan írjunk jó önéletrajzot? Van erre egy jól bevált recept?

Mit írjak az önéletrajzba?

Néhány hasznos tanács

1. Az önéletrajz egyik nagyon fontos része az önjellemzés: "jó a kommunikációs készségem", "csapatjátékos vagyok", "rugalmasság". Álláspályázatok ezreiben bukkannak fel ezek a megfogalmazások. A személyzeti tanácsadók legtöbbször átsiklanak ezeken a megfogalmazásokon. A személyes interjún úgyis ez az egyik legfontosabb szempont. Ha valaki mégis szeretne személyes kompetenciáiról írásban nyilatkozni, akkor azokat példákon keresztül tegye. Érdemes nem külön sort szentelni ennek, hanem a korábbi munkatapasztalatok részletezésébe beleszőni, mivel a tanácsadó ezt a részt fogja a legfigyelmesebben elolvasni.

2. Hiába egy jól összeállított önéletrajz, álláspályázatunk könnyen elbukhat egy rossz fotó miatt. Milyen jó kép? Az önéletrajzban elhelyezett fotó egyik legfontosabb ismérve, hogy teljesen mentes a sallangoktól. A portrén - annak ellenére, hogy a pályázó legfeljebb vállig látható rajta - az üzleties viselet elvárt. Hölgyek a fotózáskor blúzt, blézert, kosztümöt, a férfiak öltönyt, inget és nyakkendőt viseljenek. Hölgyeknél - bár a kis felbontású képeken ennek kisebb a jelentősége - még szolid smink is szóba jöhet. A fotón a hosszú hajúaknak célszerű a frizurát kiengedve viselni - az összefogott haj gyakran az ápolatlanság palástolásának látszatát kelti.

3. Önéletrajzban jól mutat az önkéntes munka. Az önkéntesség mindenhol jó pont. Egyrészt tapasztalatot, rutint jelent, ha külföldi munkát végeztünk, még nyelvtudást is ad. Másrészt fejleszti a szociális érzékenységet, az empátiát, a közösségben való munka képességét.

Mit tegyünk a gyenge pontokkal?

Sok pályázónak gondot okoz az önéletrajz összeállításakor az előnytelennek vélt információk kezelése. Beírjam, hogy kitettek az iskolából? Nem tudok elszámolni egy évvel. Nem éltem túl előző helyemen a próbaidőt. Nem dobják ki a cv-t, ha látják, két kisgyermekem van? Van nyelvvizsgám, de nem beszélek már jól. Mit lehet ilyenkor tenni? A megkérdezett fejvadászok egyértelmű véleménye: ne hazudjunk, ne állítsunk valótlanságot, mert előbb-utóbb úgyis kiderül az igazság.

Kérdéses lehet a nyelvtudás megítélése. A legtöbb helyen nem a papír, hanem az azonnal előhívható tudás számít. Az interjú alatt a pályázó szerencséjére vagy bánatára percek alatt kideríthető a nyelvismeret szintje. Mindig a jelenlegi felkészültségi szintünket írjuk le. Ha felsőfokú nyelvvizsgát szereztünk sok évvel ezelőtt, ám tudásunk gyenge középfokú szintre esett vissza, akkor ne a tárgyalási szintet hangsúlyozzuk. A nyelvtudásnál tüntessük fel a nyelvvizsga meglétét a vizsgázás évével együtt, akkor is, ha tudásunk megkopott azóta. Ebben az esetben a motivációs levélben finoman jelezhetjük, azon vagyunk, hogy nyelvtudásunkat szinten tartsuk.

Forrás: Önjellemzés a cv-ben: így csináljuk!, Lyukak az önéletrajzban – mit tegyünk a gyenge pontokkal?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése