2011. július 4., hétfő

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúk titkai

Miért olyan stresszes egy állásinterjú? Hogyan viselkedjek, mit mondjak, mit vegyek fel a személyes találkozóra? Vajon mi számít jobban: az első benyomás és a szimpátia, vagy a száraz tények?

Általában ezek a kérdések minden álláskeresőben felmerülnek az állásinterjú előtt. Nem túlzás azt mondani, hogy az állásinterjú az álláskeresés legintenzívebb és legstresszesebb szakasza mindkét fél számára. A jelölt igyekszik a legjobb formáját mutatni, a legszimpatikusabb lenni, és a tökéletes választ megtalálni minden kérdésre. Az interjúztató pedig megpróbálja bele kényszeríteni az alanyt egy olyan helyzetbe, ahol megláthatja igazi tulajdonságait, a benne rejlő potenciált, és ezáltal eldöntheti, hogy alkalmas-e a pozícióra.

Az, hogy pontosan hogyan zajlik le egy ilyen interjún, cégenként változó, mindenki maga dönti el, milyen módszert választ a kiválasztásra. A cél azonban minden állásinterjún, és minden cég esetében ugyanaz. A felvételiztető arra keresi a választ, hogy:
 • Képes-e a jelölt elvégezni az adott munkát?
 • El akarja-e végezni ezt a munkát (elég ambiciózus, megfelelően motivált-e, illetve a célkitűzései egybeesnek-e az adott munkakör jellemzőivel)?
 • Be tud-e majd illeszkedni a meglévő társaságba, csapatba (eléggé irányítható, vezethető-e, nem konfliktusos személyiség-e)?
Állásinterjú tippek

Hogyan tudjuk meggyőzni az interjúztatót?

Ne izguljunk!
Maradjunk nyugodtak és magabiztosak. Bízzunk önmagunkban. Hiszen nincs nagyobb fegyver az önbizalomnál.

Legyünk pozitívak!
Ha képesek vagyunk gondolkodásunkat pozitív irányba hangolni, ha képesek vagyunk hinni abban, hogy nagyon jól fogunk szerepelni, ha hiszünk saját képességeinkben, s alapvetően önmagunkban, akkor ez az üzenet jut át a kommunikációs csatornákon mások felé, s máris garantálhatjuk sikerünket.

Érkezzünk pontosan!
A legjobb, ha a megbeszélés előtt 5-10 perccel érkezünk.

Ne beszéljünk túl sokat!
Válaszaink legyenek lényegre törőek, tárgyilagosak.

Az interjú felfokozott stressz hatása még a gyakorlott, tapasztalt jelölteket is megviseli. Gyakran mutatunk olyan személyiségjegyeket, melyek teljesen távol állnak valós egyéniségünktől. Ezért tanácsos előre felkészülni, és végig venni a lehetséges helyzeteket.


Összefoglalóan néhány jó tanács:
 • Készüljünk fel az interjúra (gyűjtsünk információt a cégről, gondolkozzunk el a lehetséges kérdéseken)!
 • Figyeljünk az öltözékünkre!
 • Érkezzünk pontosan!
 • Bemutatkozásnál érthetően mondjuk el nevünket, kézfogásunk legyen határozott!
 • Kérdezzünk nyugodtan a vállalatról vagy a leendő munkakörről, feladatokról!
 • Legyünk magabiztosak, lényegre törők és tárgyilagosak!
 • Tartson szemkontaktust - de ne agresszíven!
 • Válaszoljunk őszintén a kérdésekre!
 • Legyünk nyitottak a cég felé!


És ne feledjük, mi választjuk a munkát, és nem a munka bennünket!

A következő bejegyzésünkben sorra veszünk néhány konkrét kérdést, amire mindenképpen fel kell készülnünk, ha interjúra megyünk. Te mit válaszolnál pl. arra a kérdésre állásinterjún, hogy "miért kerek a csatornafedél"?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése