2011. július 15., péntek

Diplomás munkanélküliek elhelyezkedési esélyei

Ahogyan arról már a korábbi bejegyzésekben is szó volt, a diplomás munkanélküliség korunk pályakezdőinek legnagyobb félelmévé vált. Egyre több a diplomás, egyre többen tanulnak tovább, a gazdaság pedig már nem képes ennyi felsőfokú végzettségű munkaerőt "felszívni".

Ennek ellenére még mindig azt lehet megfigyelni, hogy egyre nő a felsőoktatásban részt vevők száma. Vajon miért? A magyarázat egyszerű: mindenki jó munkahelyet szeretne magának, és mindenki sokat akar keresni. Amikor egyetemre mentem, engem is így engedtek el otthonról: "Szerezd meg a diplomát kislányom, és lesz jó munkád és még annál is jobb fizetésed..."

Diplomás munkanélküliek elhelyezkedési esélyei

Sajnos ma már nem ilyen egyszerű az elhelyezkedés egy frissdiplomás számára. A pályakezdő álláskeresők körében tavaly nyáron 10% fölé emelkedett a diplomás munkanélküliek aránya. Jelenleg öt fiatal európaiból egy nem talál munkát - derül ki az Eurostat felméréséből -, és ez nem csak országon belül okoz súlyos problémákat, hanem európai szinten is. Éppen ezért a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium is kiemelt figyelmet fordít a pályakezdő fiatalok munkaerő-piaci helyzetének javítására. Céljuk, hogy a pályakezdő fiatalok mielőbb munkához jussanak, ha pedig ez nem sikerül, egyéb lehetőségeket biztosítanának számukra, ami a foglalkoztathatóságukat javítaná.

Első lépésként 2002-ben a fővárosban létrehozták a Diplomások Információs és Közvetítő Irodáját, ahol kifejezetten diplomás munkanélkülieknek célzott munkaerő piaci szolgáltatást, és támogatást nyújtanak. Emellett a megyei munkaügyi központoknál zajló programok közül is jó néhány a diplomás munkanélküliek számára nyújt segítséget.

Ilyen például:
  • Borsodban: diplomás pályakezdő fiatalok esélyteremtő tranzit foglalkoztatási programja;
  • Hajdú-Biharban: kistérségi foglalkoztatás fejlesztés, diplomások az Unióért program;
  • Nógrádban: térségfejlesztési foglalkoztatási menedzser, pályakezdő diplomások tranzit foglalkoztatási megyei programja;
  • Szabolcsban: térségmenedzseri program;
  • Jász-Nagykun-Szolnok megyében: közösen az Uniós forrásokért program;
  • Tolna megyében: fiatalok helyben tartása program.

Ezek mellett sok egyéb program is van, amit az utóbbi időben az illetékes minisztérium, vagy az Európai Unió dolgozott ki a helyzet javítása érdekében:
  • Youth@Work program: az Európai Unió programja, amely a munkahelyteremtésben próbál segíteni;
  • Új Pálya Program: az Európai Unió és a kormányzat által finanszírozott kiemelt projekt, mely a közszférából elbocsátottak foglalkoztatottságát szeretné javítani;
  • OKJ képzések

Az oktatási rendszer megreformálásától is jelentős eredményeket várnak a szakemberek: az új irányelv szerint a képzések egyre több gyakorlati tapasztalatot nyújtanának (kiküszöbölve ezzel azt a problémát, hogy gyakorlat hiányában nem talál munkát a pályakezdő). Illetve új lehetőségek is megjelentek, elsősorban külföldön, amik az Európai Unió jóvoltából nyíltak meg előttünk.

A következő hetekben minden lényegesebb programról szó lesz, amiről friss diplomásként tudnod kell. Először a Youth@Work programot tekintjük át. Tarts velünk te is, és légy naprakész!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése