2011. július 20., szerda

Képzések álláskeresőknek

Egyre nagyobb létszámban kerülnek ki a hazai felsőoktatási intézményekből olyan diplomás végzősök, akik a munkaerőpiacon jobb esetben is csak valójában diplomás tudást nem igénylő munkakörben tudnak elhelyezkedni, sokszor a technikusi képzettséggel rendelkezőknél is kisebb fizetésért. Egyre inkább azonban a munkát keresők táborát növelik.

Már néhány korábbi bejegyzésünkben is érintettük a pályakezdő álláskeresők problémáját. Az alábbiakban - a téma lezárásaként - röviden összegyűjtöttünk még néhány lehetőséget, amit diplomás munkanélküliként igénybe vehetsz.

Képzések álláskeresőknek

ÁFSZ képzési támogatásai
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat elsősorban a korábban munkanélkülieknek nevezett álláskeresőknek nyújt segítséget. A támogatást többek között a pályakezdő álláskeresők is igénybe vehetik, amennyiben regisztrálták magukat az illetékes munkaügyi központban.

A támogatás lényege, hogy az álláskereső képzésekben vehet részt, amely javítja majd az elhelyezkedési esélyeit, és melynek költségeit a Szolgálat részben vagy egészben átvállalja. Így teljesen új szakma is tanulható, de választható nyelvi képzés, vagy gépjárművezetéshez kapcsolódó képzés is. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat támogatásaival kapcsolatos legfontosabb információk megismerhetők a szervezet honlapjáról.

Új Pálya program
Az Új Pálya program az Európai Unió és a kormányzat által finanszírozott kiemelt projekt. A kezdeményezés elsősorban a közszférából elbocsátottak elhelyezkedési lehetőségeit hivatott javítani. Jelenleg több mint 120 különböző piacképes, a munkavállaló elhelyezkedését lehetővé tevő képzés közül lehet választani. A képzési lista elérhető a www.ujpalya.hu vagy a www.felnottkepzesinfo.hu oldalról.

Munkaügyi központok átképzési programjai
Ha egy álláskereső tartósan nem talál munkát, érdemes regisztráltatnia magát a területileg illetékes munkaügyi központban. A központok által szervezett átképzések ugyanis piacképesebb végzettséget adnak a munkavállaló kezébe, amellyel újra a munkaerőpiacra léphet. És nem mellékesen ezek a képzések a regisztrált álláskeresők számára teljesen ingyenesek. A felmérések szerint a legnépszerűbbek itt is a nyelvi képzések. A részletekről a helyi munkaügyi központokban érdemes tájékozódni.

OKJ képzések
OKJ képzések, azaz államilag elismert akkreditált képzések is új távlatokat nyitnak azoknak, akik a szakmájukban nem tudnak elhelyezkedni. Ezek a képzések nagyon sokszínűek, tanulhatunk informatikai rendszergazdának, vagy virágkötőnek is, ha szeretnénk. Persze itt is vannak kifejezetten felsőfokú végzettségre épülő képzések, amihez már szükség van egy előképzettségre.

Az akkreditált képzések előnye az, hogy államilag elismertek, bárhol elfogadják őket, és rövid idő alatt elvégezhetőek a tanfolyamok. Hol találhatunk ilyen képzéseket? Több olyan képzési intézmény is működik szerte az országban, ahol kifejezetten akkreditált képzéseket kínálnak. De a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján, a felnőttképzési adatbázisban is megtaláljuk ezen képzések listáját. Sőt, ezen az oldalon akár lakóhely, tevékenység vagy a hozzánk közel lévő oktatási intézmény alapján is szűrhetünk a képzések között.

Mellesleg mi is akkreditált intézmény vagyunk, keresd képzéseinket: www.experttraining.hu


Az elmúlt néhány bejegyzés alapján – amik a diplomás munkanélküliek által igénybe vehető képzésekről, programokról szóltak – egy valami biztos: nyitott szemmel kell járnunk a világban. Nem érdemes elveszni a számtalan álláshirdetés, a sikertelen interjúk sorozatában. Keresd a lehetőségeket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése