2011. július 8., péntek

Közösségi álláskeresés

A közösségi oldalak szerepe az álláskeresésben

Manapság a hétköznapjaink egyre inkább a közösségi oldalakról szólnak. Ma már mindenkinek van profilja valamelyik közösségi oldalon, a fiatalok pedig szinte ezeken az oldalakon élik az életüket. De vajon mennyire aknázzuk ki ezen oldalakban rejlő lehetőségeket, és mennyire vagyunk tisztában a benne rejlő veszélyekkel? Mennyire használható álláskeresésre egy-egy ilyen oldal? És vajon a cégek figyelembe veszik az ott található információkat?

Közösségi álláskeresés

Legtöbbször alábecsüljük a közösségi oldalakban rejlő lehetőségeket. Nem is gondolunk bele, hogy a személyes profilunkon lévő adatok milyen hatással lehetnek életünkre, álláskeresésünkre. Pedig a felmérések azt mutatják, hogy a cégek igenis figyelembe veszik ezeken az oldalakon található információkat, és használják őket ellenőrzésre, informálódásra.

Hogyan alakítsuk ki profilunkat az egyes közösségi oldalakon, ha álláskeresésbe kezdünk?

1. Mindenekelőtt figyeljünk arra, hogy a profilunkban szereplő adatok és az önéletrajzunk adatai összhangban legyenek egymással.

2. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a közzétett kommentjeink és fényképeink jellemeznek minket. A magánéletünkre vonatkozó információkat, képeket, üzeneteket elég, ha csak a barátaink, ismerőseink látják. Ha a cég, ahová menni szeretnénk, olyan tartalmakat talál, vagy olyan fényképekkel szembesül profilunkban, amelyek számukra elfogadhatatlan üzenetet tartalmaznak vagy életvitelre utalnak, akkor könnyen lehet, hogy nem mi kapjuk meg az állást. Ezért módosítsuk beállításainkat, a magánéletünkre vonatkozó információkat csak ismerőseink láthassák, a "nagyközönség" elégedjen meg a szakmai életvitelünkre vonatkozó információkkal.

Annak ellenére, hogy egy-egy ilyen oldal mennyi veszélyt rejt magában (negatív megítélés, adatlopás, stb.), a magyar munkavállalók 75%-a már regisztrált valamilyen közösségi oldalra, és közel 15%-uk a karrierépítés során is használja ezeket a portálokat. Sőt, a cégek és a toborzó irodák is használják az online kapcsolati hálón alapuló weboldalakat.

Magyarországon a legismertebb közösségi oldalak a Facebook, iWiW, és a Twitter. Ugyan ezek az oldalak eredetileg személyes kapcsolatépítésre lettek kitalálva, a felhasználók egyre inkább használják őket a karrierépítésre is. Az iWiW-nek 4,5 millió, a Facebooknak mintegy 2,5 millió regisztrált tagja van, míg a kimondottan szakmai kapcsolatépítést szolgáló LinkedIn-en nagyjából 130 000 magyar munkavállaló regisztrált.

Azt hiszem, kijelenthetjük, az álláskeresés helyszíne egyre inkább a közösségi oldalak felé tolódik. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Monster legújabb feljesztése: "Be known", azaz Légy ismert! Ennek a Facebookra készített alkalmazásnak a célja a szakmai kapcsolatépítés elősegítése (ebben hasonlít a már évek óta működő LinkedIn-hez és a Xing-hez). A felhasználók önéletrajzszerű oldalt hozhatnak létre maguknak, állásajánlatokat kereshetnek, illetve állást ajánlhatnak fel nekik, információkat oszthatnak meg más tagokkal.

Tehát nincs más hátra: Aktivizáljuk magunkat! Álláskeresőként regisztráljunk minden közösségi oldalra, amely segíthet minket a munkához jutásban. Ha szimpatikus egy cég, ne féljünk lájkolni őket. Tekintsünk úgy ezeken a portálokon lévő profilunkra, mint egy online önéletrajzra.

Fontosabb oldalak álláskeresők számára

LinkedIn
www.linkedin.com

Xing
www.xing.com

"Be known"
apps.facebook.com/beknown/login

Facebook
www.facebook.com

iWiW
iwiw.hu

Twitter
twitter.com

Ha ismersz még weboldalakat, amik hasznosak lehetnek álláskereséskor, írd be kommentbe!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése