2011. július 18., hétfő

Young@Work program, azaz Munkában az Ifjúság

A statisztikák - és sajnos a gyakorlat is - azt mutatják, hogy a diplomával rendelkezők sem mindig tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, a diplomás munkanélküliek száma egyre növekszik. Mindez azért is aggasztó, mert miközben a mindenkori kormány továbbtanulásra biztatja a fiatalokat, máig nem sikerült megteremteni a felsőoktatás és az álláspiac összhangját. Ezen a téren próbálnak elérni változásokat a felsőoktatás modernizálásával és a foglalkoztatást elősegítő egyéb programokkal.

Young@Work program, azaz Munkában az Ifjúság

Ezért indították el a Youth@Work programot is, amely a munkahelyteremtésben próbál segíteni. A program magyar elnevezése: Mozgásban az Ifjúság. Elsődleges célja, hogy összehozza a fiatalokat a kis- és középvállalkozásokkal, és ezzel elősegítse a friss diplomások munkához jutását. Így szeretnék felhívni a vállalkozások figyelmét arra, hogy fiatalokat is alkalmazhatnak.

A program az egész Európai Unióra kiterjedő hálózatot épít, ebben részt vesz az egyes országok foglalkoztatási szolgálatai mellett az EURES (az Európai Unió Foglalkoztatási Szolgálata), amelynek tanácsadói hálózata minden tagállamban jelen van. Ezek a szakemberek hasznos információkkal szolgálhatnak mind a munkaadóknak, mind pedig az állást keresőknek.

A program keretében a foglalkoztatási szolgálatok közvetítésével próbálják összehozni a fiatal munkavállalókat a vállalkozásokkal. Ennek érdekében különféle rendezvényeket, fórumokat szerveznek, ahol a munkaadók és a munkavállalók találkozhatnak. Emellett azokat a fiatalokat is segít, akik saját vállalkozást szeretnének. Őket leginkább ötletekkel és tanácsadással támogatják, hiszen a fiatalok legtöbbször nem tudják, hogyan induljanak el.

A Young@Work program egy óriási nemzetközi állásbörzével indult útjára idén áprilisban Budapesten. A rendezvényt a magyar EU elnökség megbízásából a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) szervezte. Az Európai Unió egyre inkább ráébredt arra, hogy hatalmas problémát jelent a fiatalkori munkanélküliség, és uniós szinten kell valamit tenni ellene. A börze nagyon jó kezdésnek bizonyult, hiszen több mint 16 ország képviseltette magát a rendezvényen. A jövőben több hasonló állásbörzét is szerveznek majd gyakorlati foglalkozásokkal EU-szerte olyan témákban, mint a kapcsolatépítés-kapcsolatszervezés (networking), mentorálás, munkaerő-toborzás.

A Mozgásban az Ifjúság program az Európa 2020 egyik kiemelt kezdeményezése. Az Európa 2020 stratégia az EU növekedési stratégiája a következő évtizedre, melynek az a célja, hogy az EU országai és fiataljai (akiket a munkanélküliség formájában érintett leginkább a válság) elfelejthessék a gazdasági válság okozta nehézségeket. Mindehhez hozzátartozik a vállalkozói kedv elősegítése is. Felmérések azt mutatják, hogy manapság leginkább a fiatalok fejében fordul meg az ötlet, hogy saját vállalkozást szeretnének. Viszont a gyakorlati tapasztalat, illetve a megfelelő segítség hiányában nem mernek belevágni az önálló üzletbe. A jövőben tanácsadással, ötletekkel segítenék a fiatalokat abban, hogy saját vállalkozásba kezdjenek.

Élménybeszámoló a Nemzetközi Állásbörzéről
Sértő-Radics István, EURES-tanácsadó szerint nagyon sikeres volt az esemény, és a munkaadók nagyon hálásak voltak azért, hogy térítésmentesen mutatkozhattak be az európai munkaerőpiacon. A rendezvényt több mint 6000 látogató kereste fel, illetve 22 munkaadó vett részt a börzén 10 országból. Az EURES részéről 17 ország tanácsadója képviseltette magát, valamint számos európai partnerszervezet.

Az állásbörzén a kkv-knak alkalma nyílt álláskereső európai fiatalokkal találkozni. A vitafórumok és munkaértekezletek – amelyeken olyan témákról volt szó, mint "hogyan készítsünk üzleti tervet?", illetve "hogyan segítheti az EU a fiatal vállalkozókat?" – valamint a kapcsolatépítő programok igen hasznosnak bizonyultak a részt vevő álláskeresők számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése