2011. november 3., csütörtök

Milyen változásokat hoz még az új felsőoktatási törvény?

Bekeményítene a hallgatókkal szemben az új felsőoktatási törvény. A tervezet számos olyan változást tartalmaz, amivel sok mindent el lehet érni, csak azt nem, amit kellene: vonzó jövőképet mutatni a hallgatóknak.

Az előző bejegyzésünkben írtunk arról, hogy az új felsőoktatási törvény értelmében az állam olyan szerződést akar aláíratni a hallgatókkal, ami évekre "röghöz köti" őket. Ez "csak egy", a várható változások közül. Nézzük át röviden, milyen változásokra lehet még számítani a tervezet alapján.

Bologna-rendszer

Az új felsőoktatási törvény visszahozná az egyetemek és a főiskolák közötti különbséget, az eddig mindenütt egységes papírt adó alapszakok között is különbségeket tenne. Ezzel gyakorlatilag szembe megy a Bologna-rendszerrel.

A tervezet a minőségi oktatás érdekében számos feltételt szigorít: megemelnék a minimum felvételi ponthatárokat és két emelt szintű érettségit írnának elő. Ezekkel a tervekkel a felsőoktatásba bekerülő diákok tudásszintjét szeretnék emelni.

A tervezet szerint az egyetemen eltöltött időből valamennyit kötelező lenne valamely cégnél eltölteni, azaz kötelező gyakorlatot írnának elő. Ezt a lépést talán üdvözölni lehetne, hiszen általa közeledne a felsőoktatás és az üzleti világ. De sajnos az új tervezet vagy kötelező dolgokat ír elő, vagy szigorít, sehol nem lehet arról olvasni, hogy a hallgatóknak több lehetőséget biztosít.

Szerinted miért nem ad a magyar felsőoktatás piacképes tudást? Te milyen jövőképet várnál a felsőoktatási rendszertől?


A tervezet tartalmaz még számos politikai, finanszírozási és szervezeti változást, amit nem szeretnék boncolgatni.Mindenesetre a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága konzultációt kezdeményez az új felsőoktatási törvény koncepciójáról. A tervezetet az államtitkárság vitaanyagnak szánja, melyhez december 10-ig bárki hozzászólhat. A vitaanyag innen tölthető le.

Ha van véleményed, írd le kommentbe, oszd meg velünk Facebook oldalunkon vagy Twitter csatornánkon. A következő bejegyzésben röviden áttekintjük a készülő felsőoktatási törvény további változásait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése