2013. február 28., csütörtök

A mobilalkalmazás fejlesztés aktualitása egy vezető szemszögéből II.

„A mobilfejlesztési tudást birtokló munkaerőre mindig szükség lesz a szektorban, így azoknak, akik úgy érzik, hogy nem ebben az irányban akarnak elindulni, azoknak azt tudom mondani, hogy kétszer gondolják meg!”


Beszélgetés Kozák Tamással, az Invictus Games Kft. ügyvezető igazgatójával.

Az Expert Training Kft. és a Schönherz Akadémia együttműködésében szervezett mobilalkalmazás fejlesztői képzéshez kapcsolódó harmadik interjúnkban a játékszoftverek fejlesztésével foglalkozó Invictus Games Kft. ügyvezető igazgatóját, Kozák Tamást kérdeztük a mobilfejlesztés aktualitásáról és a szakemberek szükségességéről. Az 1992-ben megalakult társaság napjainkra a kelet-közép-európai régió vezető játékfejlesztőjévé lépett elő, eddigi fennállása alatt pedig olyan partnerekkel működött együtt, mint a Codemasters, az Activision, vagy a Vanguard Games. A cég 2010-től az asztali számítógépek helyett már mobilplatformokra fejleszt.


Expert Training Kft.: Mi a véleménye, mennyire aktuális technológiai kérdés ma a mobilalkalmazás fejlesztés?

Kozák Tamás: Soha nem volt ennyire aktuális, mint most, hiszen a mobilalkalmazás fejlesztés ma a legdinamikusabban növekvő informatikai szektor. Ennek az az oka, hogy minden, ami mobillal kapcsolatos, nagyon népszerű manapság mind a fejlesztésben szereplő vállalatok, mind a felhasználók számára. A hardver és szoftvergyártók ezen a területen is egymásra vannak utalva, egyre több megkeresést kapnak a szoftverfejlesztők a hardvergyártók felől. A mobilfejlesztés a korábbi, még hagyományos mobiltelefonos, és elhanyagolt státuszából mára első helyre került. Ezt többek között abból is tapasztaljuk, hogy olyan nagy cégek, mint a Microsoft, a Sony, vagy a Nintendo, akik korábban az okostelefonokat, mobiltelefonokat, notebookokat teljesen lenézték, ma már ezeket tekintik az elsődleges platformnak, és hűen követik az Apple, Google és Samsung által jól kitaposott ösvényeket. Az ezen eszközökre való fejlesztés azonban teljesen más tudást igényel, mint a korábbi technológiák. A mobileszközöknek hála, a tapasztalt, szoftver-fejlesztés minden csínját-bínját ismerő szakembereknek is újra kell tanulniuk nagyon sok mindent.


Expert Training Kft.: A hétköznapi és az üzleti élet mely területein fognak elterjedni a közeljövőben a mobilalkalmazások?

Kozák Tamás: Ma már nem nagy dolog, ha valaki a telefonját használja Internet-böngészésre, közösségi oldalak megtekintésére, e-mailezésre, zenehallgatásra, fényképezésre, videofelvételek készítésére és vágására, csak hogy egy pár hétköznapinak számító példát említsek. (Maga a mobileszköz az okostelefonok változó méreténél fogva ugye nagyon változó, mert pl. a Samsung Galaxy S3 és az iPad Mini mérete között már nincs számottevő különbség, pedig utóbbi már tablet. A mobilfejlesztés tehát mind a telefonokra, mind a tabletekre kiterjed.) Emiatt az élet minden területén betörnek a mobileszközök a hétköznapokba. Ma már a személyazonosításra, fizetésre, e-ticketek használatára, is vannak kiforrott technológiák a mobileszközökhöz kapcsolódóan, de ugyanígy hétköznapinak számítanak az időjárással, vagy a tőzsdei hírekkel, egészségmegőrzéssel, sporttal kapcsolatos alkalmazások is. A felhasználók között gyerekektől az anyákon keresztül az üzletemberekig, tulajdonképpen mindenkit érthetünk, akinek a családjában van legalább egy készülék.

Steve Jobs egy elhíresült mondata volt, melyet később az Apple védett szlogenjévé tett, hogy: „There’s an App for that.” Azaz, bármi is jusson eszünkbe, bármire is van szükségünk, biztosan van rá alkalmazás.


Expert Training Kft.: Egy szoftverfejlesztő cég vezetőjeként, Ön szerint mennyire szükséges a mobilalkalmazás fejlesztői képzettséggel rendelkező munkaerő?

Kozák Tamás: Maximálisan szükséges, ugyanis nagyon sok olyan felkérést kapunk, amely olyan cégektől érkezik, akikről korábban nem gondoltuk volna, hogy valaha is szükségük lesz mobilfejlesztésekre. Ennek az az oka, hogy a cégek kezdenek rájönni, hogy nagy mértékben megkönnyíti munkájukat egy-egy személyre szabott mobilalkalmazás. Pl. egy autókereskedés, egy étterem, egy szerviz mobilalkalmazása elirányíthatja a vásárlót az üzletbe.

A nagy piaci igények kielégítéséhez szakemberekre van szükség, ezekből pedig rendkívül nagy a hiány. A szaktudással rendelkezők többnyire egy másik cégnél szereztek képzettséget és jelenleg is ott dolgoznak. Autodidakta módon igen nehéz elsajátítani a szükséges ismereteket, az egyetemen pedig még nincs ilyen jellegű oktatás.

Ami a játékfejlesztést illeti, ez egy rendkívül különleges területe a szoftverfejlesztésnek, hiszen olyan mennyiségű és jellegű speciális tudást igényel, amely semmilyen más informatikai technológiához nem fogható. Ennek oka, hogy a játékoknak nagyon komoly mesterséges intelligenciával kell rendelkezniük, emellett fontos elemük a gameplay, a zene, a fizikai szimuláció, a renderelés, azaz a megjelenítés egyre élethűbb megoldásai, s mindez valós időben. Mindezek mellett elengedhetetlen a komoly hálózati szaktudás, és adatbázis építéshez kapcsolódó tudás is. Mivel ma már a mobilkészülékek olyan erős hardverrel rendelkeznek, mint pár éve egy komoly asztali számítógép, ezért egy programozó számára a mobileszközökre irányuló játékfejlesztés nagyon nagy kihívást jelent, és mire valaki igazán képzett lesz a területen, az 3-4, a területen eltöltött évbe is beletelhet.


Expert Training Kft.: Mi a véleménye a Schönherz Akadémia által kínált karrierprogramról, azon belül is az aktuális mobilalkalmazás fejlesztői képzésről?

Kozák Tamás: Első perctől nyitott és lelkes voltam a kezdeményezéssel kapcsolatban, mivel, mint azt említettem, nagy szükségünk van új és képzett munkaerőre. Minden informatikust buzdítok, hogy képezze magát, és vegyen részt ezekben a programokban. A mobilfejlesztési tudást birtokló munkaerőre egyre nagyobb szükség lesz az informatikai szektorban, így azoknak, akik úgy érzik, hogy nem ebben az irányban akarnak elindulni, azt tudom mondani, hogy kétszer gondolják meg. A képzés ezen a területen pedig azért is nagyon hatékony, mert a megfelelő alapismeretek birtokában könnyű relatíve rövid idő alatt látványos eredményeket elérni.

Tapasztalataim szerint, akik a Schönherz Iskolaszövetkezettől diákmunkásként érkeztek hozzánk, összehasonlíthatatlanul magasabb tudással rendelkeznek most, mint érkezésükkor, és ez a mindennapos gyakorlati munkával eltöltött időnek köszönhető. Ráadásul nálunk, az Invictus-nál, mindegyik diákmunkásból határozatlan idejű szerződéssel rendelkező alkalmazott lett. A legjobb programozóink, a legjobb designerünk korábban mind-mind Schönherzesek voltak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése