2013. február 19., kedd

Az informatikai tehetséggondozás aktualitásai a régióban és országos szinten

"Mára egy egyértelműen keresleti piac alakult ki, és a fellépő szakemberhiányt az egyetemről kikerülő frissdiplomások sem enyhítik."


Beszélgetés Lovas Istvánnal, a Schönherz Iskolaszövetkezet régióvezetőjével.

"Az Akadémia fő célja, hogy az egyetemi hallgatók tudása és a piaci elvárások közötti egyre markánsabban megjelenő különbségeket csökkentse azáltal, hogy a hallgatók szakmai tudását munkaerő-piaci követelményekhez igazodó képzésekkel növeli, illetve lehetőséget biztosít a gyakorlati tapasztalatszerzésre is."

Az Expert Training Kft. megalakulása óta az informatikai munkaerőpiac igényeihez igazodó képzések szervezésének zászlóvivője a kelet-magyarországi régióban. 2012 decembere és 2013 januárja között egy, a piacon egyedülállónak számító mobilalkalmazás fejlesztői képzést bonyolított le a vállalat a Schönherz Akadémiával együttműködésben, a Debreceni Egyetem informatikus hallgatóinak részvételével. Az újító erejű kezdeményezés megvalósulásáról és sikereiről, a képzések tapasztalatairól, vállalati vezetők véleményéről számolunk be ötrészes interjúsorozatunkban.


Elsőként a Schönherz Akadémiáról, az informatikai tehetséggondozásról, a képzések szükségességéről, hasznosulásáról, illetve a karrierprogramokról kérdeztük Lovas Istvánt, a Schönherz Iskolaszövetkezet debreceni régióvezetőjét.

Expert Training Kft.: Milyen szerepet tölt be az informatikai tehetséggondozásban a Schönherz Akadémia?
Lovas István: Cégcsoportunk két részből, a Schönherz Informatikai Stúdióból és a Schönherz Iskolaszövetkezetből áll. Fő profilunkat a szakmai diákmunka közvetítés képezi. Elsősorban informatikai- és egyéb mérnöki területeken biztosítunk szakmai munkalehetőséget a nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkező egyetemistáknak. Ezen tevékenységünk támogatása céljából hoztuk létre a Schönherz Akadémiát 2012 őszén. Az Akadémia fő célja, hogy az egyetemi hallgatók tudása és a piaci elvárások közötti egyre markánsabban megjelenő különbségeket csökkentse azáltal, hogy a hallgatók szakmai tudását munkaerő-piaci követelményekhez igazodó képzésekkel növeli, illetve lehetőséget biztosít a gyakorlati tapasztalatszerzésre is.
E célkitűzésünkkel mind a partnereink, mind a képzésekben résztvevő fiatalok versenyképességét támogatjuk. Programjainkat jelenleg a Schönherz irodák városaiban bonyolítjuk, így Debrecenben, Miskolcon és Budapesten, ám rövid távú terveink között szerepel egy szegedi és egy pécsi iroda megnyitása is, így remélhetőleg az Akadémia tevékenysége országos szintre emelkedik majd.

Expert Training Kft.: Hogyan került kapcsolatba az Akadémia és az Expert Training Kft.?
Lovas István: Az Expert Training Kft., mint informatikai képzések szervezésével foglalkozó felnőttképzési intézmény, már korábban is bonyolított a Schönherz Iskolaszövetkezettel együttműködésben képzéseket, így kézenfekvő volt, hogy az Akadémia megalakulásával a Kft. stratégiai partnerré lépjen elő, és a szakmai képzések megszervezésében, lebonyolításában működjön közre.

Expert Training Kft.: Milyen típusú képzések szerepelnek az Akadémia programjában?
Lovas István: A partnereink által jelzett humánerőforrás igények, illetve a hallgatók ezen követelményekhez viszonyított kompetenciáinak figyelembevételével állítjuk össze az aktuális képzési programjainkat az IT technológia minden területén. Terveink között szerepel Java, .NET, SQL és egyéb informatikai technológiákhoz kapcsolódó képzések bonyolítása. Első akadémiai programunkat pedig 2012 decemberében a mobilalkalmazás fejlesztés területén indítottuk el Debrecenben.

Expert Training Kft.: Miért épp a mobilalkalmazás fejlesztői képzés nyitotta az Akadémia képzéssorozatát?
Lovas István: A mobilalkalmazás fejlesztés ma az egyik legdinamikusabban fejlődő területe az informatikának. Sok cég keres, de nem talál képzett szakembereket erre a területre. Mára egy egyértelműen keresleti piac alakult ki, és a fellépő szakemberhiányt az egyetemről kikerülő frissdiplomások sem enyhítik. Erre az igényre reagáltunk ezzel az alapfokú juniorképzéssel.

Expert Training Kft.: Miért jó ez az együttműködés a partnercégek számára?
Lovas István: Partnereink számára döntő fontosságú, hogy programunkban való részvételük garantálja, hogy a számukra szükséges képzettségű munkaerőhöz juthassanak hozzá. Mivel nyomon követhetik a képzésekben résztvevő hallgatók teljesítményét, illetve a képzési tematikát és az oktatás ütemezését is, így kiválaszthatják a számukra legszimpatikusabb pályázót, akivel a továbbiakban együtt kívánnak dolgozni, illetve a képzés időbeosztását figyelembe véve a munkaerő felvételt is ütemezni tudják. Mivel ismerik a képzésben nyújtott ismeretek jellegét, így a felvett munkaerő tudásával kapcsolatban a cégeket nem érheti meglepetés.

Expert Training Kft.: Mit és hogyan profitálhatnak a hallgatók ebből a programból?
Lovas István: A hallgatók számára ez egy egyedülálló lehetőség, hiszen ingyenesen vehetnek részt olyan képzésekben, melyek anyagi és fizikai elérhetősége a mai Magyarországon rendkívül korlátozott részben a szükséges infrastruktúra költségessége miatt, részben pedig az ebből fakadó eszközhiány miatt, ami többek között a legtöbb felsőoktatási intézményre jellemző. Mivel az Akadémia egy komplett karrierprogramot kínál, így nem csak rövid távon biztosít szakmai tapasztalatszerzési lehetőséget. Amennyiben a hallgatóknak sikerül elhelyezkedniük a gyakorlati program keretei között, úgy olyan kapcsolatokra tehetnek szert, melyek a későbbiekben elősegíthetik hosszú távú elhelyezkedésüket is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése