2013. február 22., péntek

Schönherz Akadémia Előadás

Beszámoló a "tanfolyami termékbemutatóról"

Tegnap zárult a debreceni Schönherz Akadémia és az Expert Training Kft. első közös mobilalkalmazás fejlesztői képzési programja.

A rendezvény résztvevőinek soraiban az informatikai szcéna apraja-nagyja képviseltette magát, hiszen a különböző szoftverfejlesztő cégek és a Schönherz Iskolaszövetkezet budapesti, debreceni és miskolci vezetősége mellett, az informatikushallgatók is szép számban jelentek meg az este 6 órakor kezdődő előadáson. A Debreceni Egyetem Informatikai Karának nagyelőadójában megrendezésre kerülő bemutatón a mobilalkalmazás fejlesztői karrierprogram résztvevői mutatkoztak be a program keretei között fejlesztett flottakezelő alkalmazásaikkal. A prezentációk végeztével a Schönherz Akadémia egy állófogadáson látta vendégül az érdeklődőket, melyen lehetőség nyílt a fejlesztett alkalmazások megtekintésére, kipróbálására, illetve a program résztvevőivel történő személyes konzultációra is.

Az előadást 18 órakor a Schönherz Iskolaszövetkezet debreceni régióvezetője, Lovas István nyitotta meg rövid köszöntőjével, melyben a Schönherz Akadémia lényegéről és céljairól beszélt, illetve köszönetet mondott az oktatóknak (Nagy Gábornak a Neuron Szoftver Kft., valamint Rigó Péternek és Tóth Gábornak az Invictus Games Kft. fejlesztőinek). A képzés szakmai hátteréről, a belépési feltételekről, a felvételiről és a képzés kulisszatitkairól Juhász István, az informatikai kar nyugalmazott oktatója, a képzés szakmai vezetője tájékoztatta a jelenlévőket mesélt a hallgatóságnak. Ezt követően került sor a 9 hallgató prezentációira. A fiúk egy 4 és egy 5 fős csoportban hajtották végre a képzést lezáró projektmunkákat. Feladatuk egy-egy specifikált flottakezelő mobilalkalmazás fejlesztése volt, melyet a csapatok más-más módon közelítettek meg. A hallgatóság érdeklődéssel figyelte a fiúk előadásait, melyek során röviden bemutatták a csapatuk által fejlesztett applikációt, annak szerkezetét, designját, működési elveit és saját, személyes feladataikat, melyek elvégzésével hozzájárultak a sikeres végeredmény létrejöttéhez. Mivel itt nem csak a szerzett szakmai ismeretekre derült fény, hanem olyan nélkülözhetetlen kompetenciákra is, mint az előadói képességek, kommunikációs készségek, beszédkészség, így az egyéni prezentációkból felépülő előadás -ahogy Juhász István fogalmazott- egyfajta "tanfolyami termékbemutatóként" funkcionált, mely a cégek választását könnyítette meg.

Schönherz Akadémia Előadás


A másfél órás előadás után a kötetlenebb kommunikáció céljából szervezett állófogadás adott lehetőséget a cégvezetők és a hallgatók közötti kapcsolatteremtésre, illetve a két csapat alkalmazásainak megtekintésére. A rendezvény sikerét mi sem bizonyította jobban, mint a prezentációt frissen túlélt, megkönnyebbült résztvevők büszke mosolya és a vezetők érdeklődő kérdései. No meg a sok-sok kézfogás...

A Schönherz Akadémia a mobilalkalmazás fejlesztői pilotprogramot, hasonlóan egyetemi hallgatók részvételével, a debreceni képzés tapasztalatainak tanulságait levonva jövő héttől már Miskolcon bonyolítja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése